9.4 / 10Klantbeoordelingen

Melkershandschoenen

Welke melkhandschoenen kun je het best kiezen? Om dit uit te leggen kunnen we je het beste eerst uitleggen wat precies het doel is van het dragen van handschoenen tijdens het melken. Waarom melkhandschoenen dragen? Veel melkveehouders dragen wegwerphandschoenen tijdens het melken. Het dragen van handschoenen kan de verspreiding van bacteriën, zoals bijvoorbeeld de kans op mastitis, verminderen. Daarom is het erg belangrijk om handschoenen tijdens het melken te dragen! De handschoenen zijn een zeer goedkoop preventiemiddel om een kostbaar probleem te voorkomen. Het voorkomt namelijk dat bacteriën die op je handen zitten, ook als je jouw handen eerst hebt gedesinfecteerd,…
Lees meer

Welke melkhandschoenen kun je het best kiezen? Om dit uit te leggen kunnen we je het beste eerst uitleggen wat precies het doel is van het dragen van handschoenen tijdens het melken.

Waarom melkhandschoenen dragen?

Veel melkveehouders dragen wegwerphandschoenen tijdens het melken. Het dragen van handschoenen kan de verspreiding van bacteriën, zoals bijvoorbeeld de kans op mastitis, verminderen.

Daarom is het erg belangrijk om handschoenen tijdens het melken te dragen! De handschoenen zijn een zeer goedkoop preventiemiddel om een kostbaar probleem te voorkomen.

Het voorkomt namelijk dat bacteriën die op je handen zitten, ook als je jouw handen eerst hebt gedesinfecteerd, of kunnen komen te weren.

Studies hebben aangetoond dat er 75% minder bacteriën op gebruikte handschoenen zitten dan op blote handen. Het dragen van handschoenen vermindert daarbij de verspreiding van zowel besmettelijke als omgevingsbacteriën met 50%.

Handschoenen kunnen gemakkelijk gedesinfecteerd worden tussen het melken van de koeien. Makkelijker zelfs dan je handen. Dit komt door het gladde oppervlak. Waar je hand allemaal kleine naadjes heeft zoals bijvoorbeeld je poriën en nagelriemen, heeft een handschoen niks waar bacteriën zich kunnen ophopen.

Voorkom Mastitis, draag melkhandschoenen

Mastitis wordt veroorzaakt door besmettelijke bacteriën. Het is moeilijk te genezen en leidt tot verlies van melkproductie en geld. Daarbij kost het opsporen van Mastitis met Mastitisdetectoren tijd.

Bacteriën kunnen via bijvoorbeeld (melk op) je handen van kwartier naar kwartier. Om de verspreiding van besmettelijke mastitis te beperken moeten besmette dieren goed in de gaten gehouden worden. Uiteraard moet er ook voorkomen worden dat de Mastitis zich verspreid in het veebedrijf. Het dragen van melkhandschoenen kan bijdragen aan een snel herstel in jouw bedrijf.

Kies de juiste melkhandschoenen

Let er bij het kiezen van een handschoen op dat deze soepel om je handen of die van de medewerker passen. Ze moeten als het ware voelen als een tweede huid.
Handschoenen zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Het kan handig zijn er verschillende te kopen om uit te vinden wat werkt op uw boerderij.

Handschoenen die te groot zijn scheuren vaak gemakkelijk. Daarbij kunnen te grote handschoenen vast komen te zitten in de melkmachine.

Handschoenen moeten tijdens het melken regelmatig worden gedesinfecteerd met dipmiddel of desinfecterende oplossing.

Melkhandschoenen voor eenmalig gebruik moeten worden weggegooid. Het hergebruiken van deze wegwerphandschoenen maakt ze broos. Hierdoor kunnen ze scheuren en wordt het risico op uierbesmetting verhoogd.

Het wordt steeds belangrijker om een goede hygiëne op boerderijen door te voeren. Door nu proactief nieuwe mastitisinfecties te voorkomen, wordt de kans op een uitbraak kleiner. Als het moeilijk wordt om handschoenen te kopen, is het belangrijk om de aanbevolen handdesinfectiepraktijken tussen alle geïnfecteerde dieren te volgen om de verspreiding van bacteriën te verminderen.

Verschillende soorten melkhandschoenen

Bij de keuze van de melkhandschoenen die het best bij jou passen kun je veelal kiezen tussen handschoenen die gemaakt zijn van 3 verschillende materialen. Deze materialen zijn Nitril, Vinyl en Latex. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen.

Latex handschoenen

Zoals eerder aangegeven in deze blog moeten melkhandschoenen aanvoelen als een tweede huid. Dit is bij latex handschoenen zeker het geval.

Latex wordt vervaardigd uit rubber. De handschoenen van dit materiaal als voordeel dat ze sterk en elastisch zijn.  Hierdoor zitten ze comfortabel  en heb je zoals ze in de Duitse taal zo mooi zeggen een beter 'fingerspitzengefühl'.

Het enige nadeel aan latex is dat je er allergisch voor kunt zijn.

Nitril handschoenen

Melkhandschoenen van Nitril hebben doordat ze zijn gemaakt van synthetische polymeren eigenlijk dezelfde eigenschappen al rubber. Wanneer je latex-handschoenen niet kunt dragen in verband met latexallergie zijn dit de handschoenen voor jou!

Daarbij is nitril steviger dan latex. Waardoor de nitrilhandschoenen minder snel scheuren en er ook minder snel gaten in komen. Dit maakt ze erg geschikt als melkhandschoen.

Let op! Naast de 'normale'  zijn er ook Nitril handschoenen die iets dunner zijn. De 'Soft Nitril handschoen'. Doordat deze dunner zijn heb je een beter tast gevoel, maar kunnen ze ook sneller scheuren. Deze variant is niet geschikt om als melkhandschoen gebruikt te worden.

Vinyl handschoenen

Als laatste zijn er vinyl handschoenen. Vinyl is net als latex een synthetisch materiaal. Handschoenen die gemaakt zijn van vinyl hebben dan ook een goed tastgevoel maar zouden wij alleen in geval van nood aanraden als melkhandschoen.  Is wat gebruik betreft gelijk aan latex maar is een synthetisch product. Goed tast gevoel maar niet geschikt als melkhandschoen. (alleen in geval van nood).

Welke maat melkhandschoen?

Melkhandschoenen zijn er in diverse maten. Om te weten welke maat handschoen je nodig hebt kun je het best je handomtrek meten. Dit kun je het beste meten door een meetlint om je handpalm te spannen. Laat je duim er buiten. Aan de hand van deze afmeting kun je de juiste maat handschoenen kiezen.

Conclusie

Hygiëne wordt steeds belangrijker op veehouderijen. Door nu proactief nieuwe mastitisinfecties te voorkomen, wordt de kans op een uitbraak kleiner. Een goed handschoen helpt hier aan mee. Zo'n melkhandschoen moet als een een tweede huid voelen. Daarom is het belangrijk dat je een handschoen in de juiste maat kiest maar ook van het juiste materiaal. Hiervoor zijn latex handschoenen aan te raden.