Vliegenlampen
Gemiddelde waardering van 4.7 van 5 sterren
- Starter Ecoclick S2 of S10
- Vliegenvangers met 1 of 2 lampen
- Tegelijk vervangen met lampen
4,95
Gemiddelde waardering van 4.3 van 5 sterren
- 1x 22W groene vliegenlamp
- Bereik: 40m²
- Werkt met kleefplaat
167,-
Gemiddelde waardering van 3.8 van 5 sterren
- Geschikt voor grote ruimtes
- 4 verschillende sterktes
- Gemakkelijk te reinigen / Vliegenlamp met spanningsrooster
188,-
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- 1x 22W groene vliegenlamp
- Bereik: 40m²
- Werkt met kleefplaat
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Kan overal worden bevestigd
- Ideaal voor in bedrijfsomgevingen
- Diepe opvangbak voor gemak / Met spanningsrooster
82,-
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- 11 Watt blauwe vliegenlamp
- Bereik: 30m²
- Werkt met kleefplaat
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Geschikt voor bedrijfsomgevingen
- Kan overal worden bevestigd
- Diepe opvangbak voor gemak / Met spanningsrooster
146,-
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Sfeervolle muggenlamp
- Makkelijk op te laden met USB
- Staand of hangend
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Bestrijdt vliegen, muggen
- Insectenlamp
- Makkelijke en snelle vangst
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Bereik van circa 35m², werkt op stroom
- Tegen mug, mot, (fruit)vlieg
- Met elektrocutierooster
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Voorraadkast of klein magazijn
- Makkelijk reinigen
- Gereedschapsvrij onderhoud / Met spanningsrooster
188,-
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Ideaal voor restaurants, bars, cafés
- Hoge efficiënte UV lampen
- Bereik: 50m² / Vliegenlamp met kleefplaat
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- 2 x 15 Watt blauwe vliegenlamp
- Bereik: 80m²
- Met spanningsrooster
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Unieke vangtechnologie
- Efficiënt
- Werkt met kleefplaat
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Geschikt voor grote ruimtes
- 4 verschillende sterktes
- Gemakkelijk te reinigen / Met spanningsrooster
189,-
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Dubbele functie: Efficiënte muggendoder en handige lamp
- Alleen fitting (E27)
- Gemakkelijk in een bestaande lamp te draaien
Gemiddelde waardering van 5 van 5 sterren
- Ideaal voor restaurants, bars, cafés
- Hoge efficiënte UV lampen
- Bereik: 25m² / Vliegenlamp met kleefplaat
Gemiddelde waardering van 0 van 5 sterren
- Hoge prestaties
- Heeft een diepe opvangbak
- Gemakkelijk te reinigen / Met spanningsrooster
388,-
Om snel van vliegen af te komen binnenshuis zet je een elektrische vliegenvanger ofwel vliegenlamp in. De vliegen worden aangetrokken door een blauw licht en daarna geëlektrocuteerd door een hoogspanningsrooster of gevangen op een plakstrip.
De werking van een vliegenlamp
Deze elektrische vliegenvanger trekt insecten aan door middel van UV-licht. Vliegen en andere insecten zien hier een overeenkomst met daglicht in. Bij sommige insectenlampen wordt het Uv-licht gecombineerd met een lokvloeistof. Het licht en de vloeistof lokken de insecten in de vliegenlamp.
Wanneer de insecten eenmaal bij de lamp zijn aangekomen worden zij gedood en/of gevangen door de hoogspanning of een kleefplaat. Dit verschilt per vliegenlamp. Vaak wordt er gekozen voor een vliegenval met spanningsrooster. Dit voldoet in de meeste omstandigheden.
Op plekken waar bijvoorbeeld voedsel wordt bereid of op een andere manier eisen worden gesteld aan hygiëne, wordt er vaak gekozen voor een insectenlamp met een kleefstrip.
Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een vliegenlamp?
1. Koop een vliegenlamp met genoeg capaciteit
Niets is zo naar als wanneer je een vliegenlamp hebt gekocht en je er achter komt dat deze niet genoeg capaciteit heeft. Bereken van te voren hoeveel bereik de lamp moet hebben. Dit is het aantal vierkante meters van de ruimte waar je de vliegenlamp wilt ophangen. Vergelijk de uitkomst met het bereik van de lamp. Dit bereik vind je bij de specificaties van het product. De capaciteit wordt onder meer bepaald door de lichtopbrengst van de UV-lamp.
Let op! Hang geen te grote vliegenlamp in een kleine ruimte, in verband met weerkaatsing van het licht op de muren.
2. Het gebruik van een vliegenlamp in ruimtes waarin voedsel bereid wordt
Voor gebruik in horeca, keukens of andere ruimtes waar er met voedsel gewerkt wordt worden lampen die gebruik maken van elektrocutie afgeraden. Sterker nog. Het is door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) verboden vliegenlampen die gebruik maken van elektrocutie te gebruiken in ruimtes waar met levensmiddelen wordt gewerkt. Dit omdat wanneer de vliegen geëlektrocuteerd worden, stukjes vlieg kunnen wegspringen.
Kies in ruimtes waar met levensmiddelen wordt gewerkt liever voor een vliegenlamp met een kleefplaat.
Extra tips voor het gebruik van een vliegenlamp in de levensmiddelenindustrie:
- Plaats geen vliegenlampen direct boven een plek waar eten wordt bereid.
- Voor een nog beter resultaat kun je eventueel een tweede lamp bij de ingang naar de ruimte plaatsen.
- Extra lokstof zorgt voor extra aantrekking.
3. Houdt bij het plaatsen rekening rekening met licht
De beste plaats voor een vliegenlamp is een plek waar eigenlijk niet veel licht is. Dit zodat het UV-licht goed opvalt. Natuurlijk zijn niet alle ruimtes donker. Kies echter ook in een lichte ruimte voor de meest donkere plek in de ruimte. Probeer echter wel natuurlijk licht zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan namelijk de effectiviteit van de lamp aanzienlijk verminderen.
Indien mogelijk moet een insectenlamp worden geplaatst onder een hoek van 90° tot bronnen van natuurlijk licht, zoals ramen, deuren en dakramen.
Let op! Probeer het UV-licht van de lamp zo te richten dat het van buiten af niet zichtbaar is. Je wilt de vliegen die buiten zitten niet naar binnen lokken.
4. Houdt bij het plaatsen rekening met de luchttoevoer
Naast licht is ook lucht een belangrijke factor bij het vinden van de beste plek voor je vliegenlamp. Daarbij gaan we terug naar de essentie van de vliegenlamp. De vlieg wordt aangetrokken door het UV-licht. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat hij de lamp in vliegt om geëlektrocuteerd te worden of om op de plakstrip vast komen te zitten. Vliegen houden over het algemeen niet van tocht of wind. Als je de vliegenlamp op een tochtige plek plaatst zal hij minder effect hebben. Zorg er daarom voor dat de lamp niet op de tocht hangt. Een wind/tocht luwe plek is dus de beste plek voor je vliegenlamp.
5. Hoogte van de vliegenlamp
Voor het beste effect is het belangrijk de vliegenlamp op een hoogte te hangen waarop vliegen ook daadwerkelijk vliegen. De gemiddelde vlieghoogte van insecten is ongeveer 1,5 tot 2,5 meter. Vliegenlampen kunnen daarom het beste op een hoogte van 2 meter worden geplaatst bij een plafondhoogte van circa 3 meter. Als het plafond hoger is probeer de lamp dan op 2/3de van de muur te hangen. Door de vliegenlamp op deze hoogte te plaatsen, haal je het maximale eruit.
6. Hang de lamp op een toegankelijke plek
Ook is het bij de keuze van de plek slim om na te gaan of je goed bij de vliegenlamp kunt komen. De UV-lampen of kleefplaten moeten eens per jaar vervangen worden. Wanneer je dit niet doet verliest de lamp op den duur aan werking. Het UV-licht wordt op den duur namelijk zwakker.
Als je een lamp op basis van elektrocutie hebt, moet de bak met dode vliegen soms geleegd worden.
Wanneer je een lamp met plakstrip gebruikt moet deze regelmatig vervangen worden. Daarom raden wij aan de vliegenlamp op een plek te hangen waar je er goed bij kunt.
Extra Tips voor het vinden van de beste plaats voor je vliegenlamp:
- Plaats de lamp dichtbij de ingang van de ruimte. Hier komen de vliegende insecten vaak binnen. Denk hierbij aan deuren en ramen.
- Vermijdt plekken waar eten ligt of wordt gemaakt. De vliegenlamp trekt vliegen aan. Dat wil je niet boven je eten hebben. Kies wanneer je een vliegenlamp op hangt in een ruimte waar er met eten wordt gewerkt voor een vliegenlamp met plakplaat en UV-licht met splinterhoes.
Soorten vliegen- en insectenlampen
Er zijn insectenlampen met spanningsrooster of met kleefplaat. De lampen zijn in beginsel vrijwel allemaal hetzelfde. De UV-lamp zorgt ervoor dat de vliegen worden aangetrokken. Wat daarna met de beestjes gebeurd, is waar de lampen zich van elkaar onderscheiden. Hieronder wordt uitgelegd hoe deze lampen te werk gaan en wat de voor- en nadelen zijn.
- Vliegenlamp met spanningsrooster
Dit zijn de meest traditionele vliegenvangers en worden ook wel de vliegenlamp onder hoogspanning genoemd. Bij deze lampen worden de vliegende insecten wanneer ze bij de vliegenlamp zijn aangekomen geëlektrocuteerd. De dode beestjes komen vervolgens in een opvangbak terecht.
Vliegenlampen met een spanningsrooster zijn niet geschikt voor ruimtes waar hygiëne hoog in het vaandel staat, zoals horeca of in de voedselindustrie. Dit omdat kleine deeltjes van de insecten naast de opvangbak terecht kunnen komen. Ook komt er soms een heel klein beetje rook van het rooster af wanneer het insect er tegenaan vliegt.
Voordeel:
- Weinig onderhoud nodig.
Nadeel:
- Ongeschikt voor in de horeca of andere plekken waar hygiëne hoog in het vaandel staat.
- Vliegenlamp met kleefplaat
Insecten komen bij een vliegenlamp met kleef plaat vast te zitten aan de kleefplaat. De lijm op deze kleefplaat zorgt ervoor dat het insect vast blijft zitten. Dit betekent geen deeltjes van de vliegen die in de ruimte terecht komen. Hierdoor zijn vliegenlampen met kleefplaat uitermate geschikt voor bijvoorbeeld restaurants, keukens en in de voedselindustrie.
Veel design vliegenvangers maken ook gebruik van zo'n kleefplaat. Hierdoor kunnen ze goed gebruikt worden in openbare ruimtes.
De kleefplaten in deze vliegenlampen moeten regelmatig vervangen worden. Vaak kunt u, wanneer u ze bekijkt, zelf goed inschatten wanneer de kleefplaat vervangen moet worden. Om de optimale vliegenvangst te garanderen kunt u het best de kleefplaten om de 4 weken vervangen. Dit omdat de lijm langzaam uitdroogt. Als de lamp in een ruimte staat waar hele grote aantallen insecten zijn, of waar het heel erg stoffig is kan het noodzakelijk zijn ze kleefplaten vaker te vervangen.
Voordelen:
- Veilig
- Hygiënisch
- Geluidloos
- Geen geur.
Nadeel:
- Kleefplaten moeten periodiek vervangen.
Lamp en starter vervangen
Voor een optimaal resultaat van je vliegenvanger dien je de lamp eens per jaar te vervangen. Dit doordat de UV-lampen door de branduren steeds minder sterk licht uitstralen. De effectiviteit van de lamp zal dalen na ongeveer 6000 branduren. Daarmee zal de aantrekking van vliegen met 30% afnemen.
Vervang de vervangingslamp zo kort mogelijk voor de zomer. Dit omdat dan de hoeveelheid insecten het hoogst is. De beste maanden om de lamp te vervangen zijn de maanden maart en april.
Waar op letten bij het vervangen van de lamp?
Bij de keuze welke vervangingslamp in jouw vliegenlamp past is het belangrijk je oude vliegenlamp goed op te meten. Meet daarbij ook de contactpinnetjes mee. Ook is de wattage erg belangrijk. Let dus op Wattage, Lengte en de Dikte van de lamp om de juiste reservelamp te vinden.
link naar vervangingslampen...!!Starter vervangen
Naast dat je de lamp vervangt is het ook belangrijk de starter(s) van je insectenlamp elk jaar te vervangen.
Wanneer je de starter niet tijdig vervangt kunnen de lampen in je vanger gaan 'wervelen' en zoemen. Maar het kan ook gebeuren dat de lamp helemaal niets meer doet. Dan is er nog geen heel groot probleem want je kan ze dan alsnog vervangen. Alleen komt dat moment eigenlijk altijd ongelegen. Daarom kun je maar beter zorgen dat je ook de starter op tijd vervangt.
Een voordeel van een starter is dat hij universeel is. De starters die wij verkopen passen op vrijwel alle lampen. Het enige wat je bij de aanschaf moet nagaan is hoeveel lampen er in je vliegenlamp zitten.
Heb je een vliegenlamp met daarin 1 UV-lamp? Gebruik dan starter S10.
Heb je een vliegenlamp met daarin 2 UV-lampen? Dan kun je het best de S2 starter kiezen. Zo makkelijk is het. Maar let wel op! Als er drie of vier UV-lichten in je lamp zitten heb je twee S2 starters nodig. Bij vijf of zes lampen in je vliegenlamp heb je drie S2 starters nodig etcetera.
Vliegenlampen in de horeca
Vliegenlampen bestaan met of zonder splinterhoes. Lampen met splinterhoes zijn splintervrij. Dat wil zeggen dat er een externe plastic coating op de lampen is aangebracht. Bij een toevallige breuk houd deze coating glasdeeltjes en fosforpoeder bij elkaar. Zo wordt voorkomen dat overal glas komt te liggen. Lampen met een splinterhoes beschermen als het ware goederen en personeel.
Jullie vragen en de antwoorden over vliegenlampen
Wij merken dat er veel vragen zijn over vliegenlampen. Hieronder hebben wij de meestgestelde vragen met antwoorden voor jou uiteengezet.
- Welke vliegenlamp werkt echt?
Een vliegenlamp die gebruikt maakt van blauw UV-licht in combinatie met een kleefplaat of elektrische spanningsrooster. - Wat is de beste elektrische vliegenvanger?
- De vliegenlampen van Renet zijn de beste elektrische vliegenvanger die op dit moment te krijgen zijn. Oerdegelijke rvs model, met een krachtige 18 watt of 36 watt uv lamp en elektrische spanningsrooster.
- Hoe effectief is een vliegenlamp?
Doordat de vliegenvanger werkt met degelijke UV-lampen is het een zeer effectief systeem om vliegen te vangen. Wel belangrijk is om tijdig de lampen te vervangen om zo effectief mogelijk te blijven bestrijden. - Wat is de beste plek voor een vliegenlamp?
Hou bij het plaatsen van je vliegenvanger rekening met licht, lucht en hoogte. Zie punt 3,45 van het kopje "Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een vliegenlamp?". De beste plek voor het plaatsen van de vliegenlamp kom je dan vanzelf uit. - Welke licht trekt vliegen aan?
Vliegen worden aangetrokken door blauw UV-licht. - Waarom werkt vliegenlamp niet?
Vliegenlampen verliezen kracht als ze lang branden. Met de kracht verliest de lamp ook zijn aantrekkingskracht op vliegen. De effectiviteit van een lamp zal dalen na ongeveer 6000 branduren. Dat is ongeveer de lengte van één seizoen. - Is een vliegenlamp gevaarlijk?
Het is door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) verboden vliegenlampen die gebruik maken van elektrocutie te gebruiken in ruimtes waar met levensmiddelen wordt gewerkt. Dit omdat wanneer de vliegen geëlektrocuteerd worden, stukjes vlieg kunnen wegspringen. Kies in ruimtes waar met levensmiddelen wordt gewerkt liever voor een vliegenlamp met een kleefplaat.
Alle tips voor het gebruik van een vliegenlamp op een rijtje
- Kies de lamp die het beste bij uw situatie past.
- Plaats de lamp in de donkerste hoek van de ruimte.
- De lamp indien mogelijk dwars op ramen plaatsen zodat ze ook overdag meer effect hebben.
- Plaats de lampen op minimaal 150cm hoogte.
- Vervang minimaal 1x per jaar de lampen en starters.
- Leeg de opvangbak met enige regelmaat.
- Vervang de kleefplaten met regelmaat, wacht niet tot deze helemaal vol is.
- Eventueel een lokstof gebruiken om vliegen aan te trekken.
Een vliegenlamp van Macrovet bestellen?
Onze professionele electrische vliegenvangers zijn van absolute topkwaliteit en duurzaamheid. Zeer geschikt voor horeca, boerenbedrijven maar ook in huis.
Ben je eruit welke vliegenlamp tegen vliegenoverlast je wilt kopen? Bestel op werkdagen voor 15 uur bij Macrovet.nl en je kunt morgen al aan de slag om je vliegenoverlast te bestrijden. Als er toch nog vragen zijn neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Te bereiken van 10.00 tot 17.00 uur op werkdagen via telefoon, e-mail of Whatsapp.